Omyté porce kapra na bocích nařízneme příčnými řezy, osolíme a vetřeme do nich citrónovou šťávu, rozmarýn a pepř. Kolem porcí ovíjíme plátky slaniny a rybu necháme chvíli odležet. Po 30 minutách ji položíme do pekáče vymazaného máslem, podlijeme 3 lžícemi vývaru a poklademe plátky másla. Pečeme přikrytě 30 minut v troubě rozehřáté na 180 °C. Během pečení přeléváme výpekem a v polovině pečení ji obrátíme. Pokud je to nutné, podlijeme další lžící vývaru. Upečené porce vyjmeme, uchováváme je v teple a do výpeku přidáme vývar, smetanu a petrželku. Povaříme do zhoustnutí, poté omáčku sundáme z ohně a do vřelé omáčky zašleháme již bez dalšího vaření žloutek.
Tip: Podáváme se zeleninovým salátem a vařenými bramborami, omáčku servírujeme zvlášť v omáčníku.